Vad gör EU och hur påverkar det din vardag?
Europeiska unionen kallas också EU. Det är en organisation med 27 europeiska länder. EU startades för att göra livet bättre, enklare och säkrare för människor. Länderna samarbetar och hjälper varandra. Det EU som vi känner till i dag har sina rötter i flera fördrag som undertecknades efter andra världskriget. Man började med att främja ekonomiskt samarbete baserat på tanken att handeln skulle göra länderna beroende av varandra och därmed mer benägna att hålla sams. Resultatet var Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG), som skapades 1958 med det ursprungliga syftet att fördjupa det ekonomiska samarbetet mellan sex länder: Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland.
Det som började som en rent ekonomisk union har blivit en organisation med flera olika gemensamma politikområden (se de olika områdena här) – från klimat, miljö och hälsa till yttre förbindelser och säkerhet, rättsliga frågor och migration. Tack vare att gränskontrollerna har upphävts mellan de flesta EU-länder kan människor resa fritt över nästan hela kontinenten. Det har också blivit mycket enklare att bo och arbeta (mer information hittas här) i ett annat EU-land. Alla EU-medborgare har rätten och friheten att själva välja i vilket EU-land de vill studera, arbeta eller bosätta sig i som pensionärer. Varje EU-land måste behandla medborgarna i andra EU-länder på samma sätt som sina egna medborgare när det gäller sysselsättning, social trygghet och skatter.
EU strävar efter att göra sina institutioner ännu öppnare och mer demokratiska. Besluten ska fattas så öppet och så nära människorna som möjligt. Det direktvalda Europaparlamentet har fått mer makt, samtidigt som de nationella parlamenten har fått större inflytande än förut och arbetar sida vid sida med EU-institutionerna.
EU styrs utifrån principen om representativ demokrati. Det innebär att medborgarna på EU-nivå företräds direkt i Europaparlamentet, medan medlemsländerna företräds i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.
Vilka lagar berör specifikt dig som ung?
Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du besöker ett annat EU-land, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, har du som EU-medborgare rätt att få offentlig vård på samma villkor och till samma kostnad som invånarna i det landet. Beställ det europeiska sjukförsäkringskortet (europa.eu/!md76Mg) från Försäkringskassan eller Folkpensionsanstalten innan du reser utomlands.
Eurosedlar och euromynt infördes i 12 EU‑länder 2002, och hittills har sammanlagt 20 länder ersatt sin nationella valuta med euron. Omkring 347 miljoner människor i EU använder euron varje dag.
Tack vare EU kan alla utnyttja rätten till fri rörlighet mellan EU-länder. När du reser till eller hem från länder utanför Schengenområdet behöver du visa upp ett giltigt pass eller id-kort.
Den fria rörligheten gäller inte bara resor och semestrar. Den innebär även att du kan
göra praktik eller studera var som helst i EU på samma villkor som landets medborgare,
arbeta var som helst i EU och utnyttja möjligheterna med en EU-omfattande arbetsmarknad.
Erasmus+ är ett EU-initiativ för ungdomar som vill studera utomlands under en period. Erasmus+ är öppet för ungdomar, elever, studenter, lärlingar, lärare och skolpersonal samt volontärer från hela världen. Både universitetsstudenter och studenter som går yrkesutbildningar kan få ekonomiskt och praktiskt stöd från Erasmus+ för sin vistelse i 33 länder i Europa och andra delar av världen. Tack vare det gemensamma europeiska poängsystemet kan studiepoäng från ett utländskt universitet tillgodoräknas dina studier hemma.
Europeiska ungdomsportalen är din informationskälla där du får reda på allt du behöver veta för att njuta av livet som ung i Europa. Där kan du läsa om EU-finansierade program som Erasmus+ och få nyheter och information om volontärarbete, jobb, utbildning, resor, miljöfrågor, sport och kultur.
Gå till ungdomsportalen: europa.eu/youth/home_sv (tyvärr under uppbyggnad för tillfället)
Visste du detta?
Tack vare EU-reglerna kan du använda din telefon utan extra kostnader när du reser i EU. Du behöver inte heller missa din favoritmusik eller tv-serie och kan strömma samma innehåll som du abonnerar på hemma var du än befinner dig i EU.
Tack vare EU:s inre marknad är det inte bara människor som kan röra sig fritt inom EU:s gränser, utan också varor, tjänster och kapital. Personer, varor, tjänster och kapital kallas ibland de fyra ”pelarna” i den fria rörligheten i EU. Kom ihåg att ”kapital” inte bara betyder pengar. Det omfattar också investeringar och lån. Det gör det enklare för företag i EU att bedriva verksamhet i mer än ett land och att konkurrera på världsmarknaden.
Tack vare EU:s initiativ DiscoverEU kan du få chansen att upptäcka Europa med ett tågluffarkort. Om du är 18 år och medborgare i ett EU-land kan du ansöka om tågluffarkortet och upptäcka Europa under upp till en månad.
När du handlar i EU skyddas du av många olika lagar. Du har till exempel minst två års reklamationsrätt på bl.a. elektronikprodukter som du har köpt i ett EU-land. Det betyder att om din mobiltelefon går sönder efter ett år har du rätt att få den reparerad eller ersatt utan kostnad, oavsett var i EU du köpte den.
På webbplatsen Ditt Europa får du praktisk hjälp och råd om att bo, arbeta och resa i andra EU-länder: europa.eu/youreurope/#sv
Allt fler av oss handlar på nätet, och konsumenter i EU har nu ett bättre skydd tack vare EU-lagar som
ger dig 14 dagars returrätt på varor som köpts på distans, både via nätet och på telefon,
förbjuder dolda avgifter och kostnader vid näthandel,
förbjuder rutor som är ikryssade på förhand, så att du inte oavsiktligen t.ex. betalar för en oönskad reseförsäkring eller hyrbil.
Eftersom EU har en stor påverkan på våra liv är det därmed väldigt viktigt att även dra sitt strå till stacken och komma ihåg att rösta. Läs Noviums senaste inlägg om var du kan förhandsrösta beroende på var du studerar.
Källa:
https://op.europa.eu/webpub/com/eu-and-me/sv/HOW_IS_THE_EU_RELEVANT_TO_YOUR_DAILY_LIFE.html