Språkkunnande ska uppmuntras och belönas, inte medföra extra kostnader.
En av grundpelarna för tvåspråkigheten i samhället är att den offentliga sektorn kan behandla båda språkgrupperna jämställt, om inte på en kommunal, så åtminstone på en statlig nivå. Inom statsförvaltningen har den låga procenten av anställda med svenska som modersmål (3,8% år 2017) diskuterats länge. För att förverkliga det svenska språkutbudet inom statsförvaltningen är det väsentligt att språkkunskaperna förstärks.
Tvåspråkighet är en rikedom som kräver ständiga satsningar för att upprätthållas. Den sittande regeringen har genom den 2021 uppdaterade nationalspråksstrategin satt ambitionerna för tvåspråkigheten i Finland. Strategiuppdateringen, som hörde till regeringens vallöfte, för med sig flera åtgärder för att stärka bägge nationalspråkens ställning. Till vilken grad de lyckas implementeras reflekteras dock sist och slutligen genom de åtgärder som tas under kommande mandatperioder. Parallellspråkligheten utgör en viktig del av finsk historia, tradition och kultur, men frågorna berör i grund och botten medborgares grundläggande rätt till hälsovård, offentliga tjänster och information på sitt modersmål.
Språket är en av de viktigaste komponenterna för att svetsa oss samman under en gemensam identitet. Det utgör en grundläggande faktor i vår förmåga att tänka, uttrycka oss och interagera med samhället. Faktumet att vi har två lagtryggade språkliga identiteter i detta land borde beaktas som ett privilegium av mångfald, inte ett problem.
En av grundpelarna för tvåspråkigheten i samhället är att offentliga sektorn kan behandla båda språkgrupperna jämställt, om inte på en kommunal, så åtminstone på en statlig nivå. Inom statsförvaltningen har den låga procenten av anställda med svenska som modersmål (3,8% år 2017) diskuterats länge. För att förverkliga det svenska språkutbudet inom statsförvaltningen är det väsentligt att språkkunskaperna förstärks. Grundförutsättningarna för ämbetsmännen är utmärkta kunskaper inom finska, men enbart nöjaktiga kunskaper inom svenska. För att erhålla ett examina som intygar om utmärkta språkkunskaper inom finska, räcker i de flesta fall inte det nuvarande språkprovet som erbjuds som en del av högskoleutbildningen, utan ett särskilt språkexamina krävs. De totala kostnaderna för det skriftliga och muntliga språkprovet för utmärkta språkkunskaper är 454 euro och även mera ifall provet måste omtas. Eftersom språkkravet på svenska kunskaper är nöjaktigt, förutsätter positioner inom statsförvaltningen inget extra språkprov för de med finska som modersmål. Den låga ribban för svenska kunskaper i kombination med de låga procentuella andelen anställda med svenska som modersmål lämnar inte väldigt mycket utrymme för språklig mångfald.
Enligt en enkät som utfördes av (Tankesmedjan Agenda, 2019) upplevde 75% av de tusentals finlandssvenska respondenterna att det språkliga klimatet i Finland som dåligt eller mycket dåligt. Resultaten styrdes av åsikter kring hur finlandssvenskar uppfattas bemötas i samhället och kryddades med flertal exempel på diskriminering i vardagen. Trots att regeringens nationalspråksstrategi inte kan göra annat än att ge rekommendationer utanför statsförvaltningen, är den attityd som reflekteras inom centralförvaltningen, regionförvaltningen och lokalförvaltningen en väsentlig del det meddelande som signaleras utåt.
Språkkunnande ska uppmuntras och belönas, inte medföra extra kostnader. Det finska språkkravet borde evalueras ifall de för vissa positioner går att lättas. Trots att arbetsspråket är finska är utmärkta kunskaper inte en förutsättning för ett yrke där kundärenden utförs på svenska. För de positioner som förutsätter utmärkta finska språkkunskaper, borde möjligheten till att avlägga språkprovet i samband med högskolestudierna möjliggöras kostnadsfritt.
För mera information
Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia - Novium
Lina Johansson Styrelseordförande
so-novium@novia.fi
+358 453430777
Arcada studerandekår - ASK
Abbe Karlsson Styrelsemedlem
abbe@asken.fi
Ställningstagandet utgör en del av ASKs och Noviums gemensamma riksdagsvalskampanj ”Kaikille samma!”.