Glada Vappen & 1 Maj!

Den sista april och första maj firas vårens ankomst på båda sidor av Bottenviken. I Sverige samlas folk på valborgsmässoafton vid majbrasorna och sjunger in våren. I Helsingfors samlas man kring en staty som blir renskrubbad, tar på sig studentmössan och önskar varandra Glada Vappen!

För de flesta nordbor är Valborg högtiden då vinter äntligen är slut och våren hälsas välkommen. Att valborgsmässoafton firas till minnet av en engelsk kungadotter som verkade som abbedissa i ett kloster i Bayern under 700-talet och blev helgonförklarad är det nog inte många som tänker på. Efter en lång vargavinter, sen vår och nyckfullt aprilväder med blötsnö- och hagelskurar är det många som längtar efter att inleda picknicksäsongen med skumvin i gröngräset.

På valborgsmässoafton vallfärdar helsingforsborna till torget kring statyn Havis Amanda mellan Esplanadparken och Salutorget. På slaget kl 18 förses hon med en studentmössa, startskottet för två dagars valborgsfest. Folkmassan förvandlas till ett hav av vita, eller något gulnande, studentmössor, flygande champagnekorkar och kramar och Glada Vappen till höger och vänster.

"Glada Vappen!" som finlandssvenskarna önskar varandra kan tyckas vara en märklig konstruktion. Men ordet Vappen är en finlandism, en översättning av Vappu, som är namnet Valborgs finska motsvarighet. De finskspråkiga säger Hauskaa Vappua!

På morgonen den första maj sjungs våren in av studentkörerna. Finlandssvenskarna samlas i Kajsaniemiparken för att lyssna till Akademiska sångföreningen som följs av teknologernas blåsorkester Humpsvakar. De finskspråkiga sluter upp i Brunnsparken där Ylioppilaskunnan laulajat sjunger och Retuperän WBK spelar.

Sedan är det dags för ”sillis”, dvs. sillfrukost. De olika studentnationerna dukar ut bord i parkerna, andra breder ut sin picknickfilt, går hem till varandra eller till restauranger för att äta mängder med olika sorters sill, potatissallad, ägg, och korv, dricka snaps och sjunga snapsvisor. Barnen dricker mjöd, ofta hemgjord, och äter struvor.

Mjöd och struvor

I Finland bakas inte struvorna med struvjärn, utan de är ett virrvarr av degremsor som friteras och beströs med pudersocker.

Första maj är också i Finland arbetarnas högtid då vänstern samlas och tågar med röda fanor. Men mer och mer har Valborgsfirandet blivit den finländska motsvarigheten till karnevalen som firas i många mellaneuropeiska länder. Man klär ut sig i peruker och masker och hänger serpentiner runt halsen. Barnen får ballonger och majviskor, käppar med remsor av färgat papper. Alla vill fira att vintern rasat och att den vackra finländska sommaren nu är i antågande.

Information och text från www.finlandabroad.fi

Befinner du dig i Åbo?

Den 30 april 2023 arrangerar Åbo Akademis Studentkår det traditionsenliga valborgsfirandet på Vårdberget i Åbo tillsammans med YLE, Brahe Djäknar och Florakören.

Det traditionella fantåget inleder firandet på Vårdberget. Fantåget följs av körsång från Brahe Djäknar och Florakören samt tal och mösspåläggning.

Detta är en tradition som man inte vill missa. Ta med din student-, examens- eller teknologmössa och kom och fira Wappen på Vårdberget tillsammans med dina vänner.

Evenemanget sätter igång klockan 18:00 och pågår i ca. en timma.

Delar du bilder från firandet på sociala medier? Använd gärna hashtag #ÅboWapp23!

Befinner du dig i Vasa?

Dags att gräva fram serpentinerna och blåsa upp ballongerna, VAPPEN är här!
I Vasa möts studerande tillsammans för den traditionsenliga mösspåläggningen vid Topeliusstatyn.
Före firandet fortsätter kvällen lång, kom och sätt på din studentmössa tillsammans med andra studerande och Topelius.

Det ryktas även om att Joakim Strand gör ett besök och bjuder på ett vårigt hälsningstal.

Ta med dina vänner, studentmössan och vappenfeelisen för att hissa mössan!

VAD: Mösspåläggning
VAR: Topelius statyn, vid korsningen av Kyrkoesplanaden och Hovrättsesplanaden
NÄR: Söndagen 30.4. kl. 18.00

Mer information hittas här

Det lönar sig att kolla in olika studerandeföreningarnas Facebooksidor för mer info!

Föregående
Föregående

Ungas Välmåendediskussion i Vasa

Nästa
Nästa

Help us improve your study time!