Idag uppmärksammar vi världsdagen för psykisk ohälsa!
De flesta människor har någon gång upplevt ångest. Våra genetiska förutsättningar påverkar hur lätt vi har att få ångest. Om du under lång tid utsätts för stark stress och kroppens beredskap är hög, kan känsligheten i alarmsystemet öka vilket gör att ångestreaktioner blir vanligare. Känsligheten kan också variera under livet. I tonåren är ångesten ofta mer lättväckt men kan sedan dämpas upp till 25 års ålder.
Även om ångest är vanligt är det få som pratar öppet om det. Ångest förknippas inte sällan med skam och många känner sig ensamma med sina tankar och sin oro. Att acceptera och prata om sin ångest kan göra det enklare att hantera den. Information gällande ångest hittas bl.a. på röda korsets hemsida men vi har även summerat några punkter som kanske kan hjälpa dig när vardagen känns tung.
Tre tips som kan dämpa ångest här och nu:
Avbryt med en aktivitet för att flytta fokus till något annat. Hitta de sätt som fungerar bäst för dig.
Testa att träna dig själv i medveten närvaro.
Enkla andningsövningar kan hjälpa dig hantera din ångest.
Tips på hur du kan dämpa ångest på längre sikt:
Det hjälper att läsa på om ångest. Det kan kännas lugnande att veta att det inte är ett tecken på att du håller på att tappa kontrollen.
Ta hjälp av andra. De allra flesta har upplevt ångest någon gång. Fråga hur ångest känns för dem och berätta hur du själv upplever det.
Fly inte det obehagliga. Ångest försvinner inte för att du undviker det jobbiga – snarare tvärtom. Men ångesten kan avta snabbare om du tränar dig i att ta det lugnt, acceptera den och stå ut i stunden. På sikt kan du bli mindre sårbar för ångest.
Fysisk aktivitet är effektivt mot oro och stress. Rör gärna på dig en stund varje dag.
Se till att få tillräckligt med sömn. Det motverkar både stress och sårbarhet för ångest.
Låt inte ångesten begränsa ditt liv. Om du upplever att den påverkar din vardag är det bra att söka hjälp och konsultera någon som har erfarenhet.
Vart kan jag vända mig för hjälp?
Novias skolpsykolog Otto Waris (otto.waris@novia.fi)
Fyll även gärna i SHVS:s hälsoenkät som är riktad till alla första årets studerande.